Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurlighederlørdag den 17. juli 2010

EZ & BØGERNE fortsat

I 1981 blev EZ spurgt om hun ville skrive endnu en bog. Denne gang skulle den indeholde alle de gode råd og ideer, som hundredvis af strikkere havde fået på den årligt tilbagevendende og ugelange "Knitting Camp"
(Der holdes stadig en årlig Knitting Camp" - tænk at kunne være med - suk- stort suk)

Det resulterede i bogen Knitting Workshops og en video (nu CD). I Knitting Workshops er der ingen historier, men et væld af modeller og illustrative tegninger. Den er opdelt i afsnit som: Begyndelse (opslag, udtag og indtag, strikkefasthed osv)
Afsnit II handler om sweatre, afsnit III er masterclass med syv forskellige måder at strikke skuldre (raglan og nalgar!) Har du ikke lige genkendt nalgar? Læs ordet bagfra - ja det er en omvendt raglan! sadelskuldre m.fl. Bogen indeholder bl.a Ribwarmer, Baby Surprise Jacket, Aran sweater fra håndled til håndled og sådan kunne jeg blive ved.


I 1989 kommer så Knitting Around. Også her er der lavet en CD. Den er, som nævnt tidligere, netop kommet i hus - og det har været en fantastisk oplevelse at se og høre mit idol (men jeg er altså også på nørdniveau med EZ) hun har en meget afdæmpet fremtoning, men hun bræder i den grad gennem skærmen.
Knitting Around er fyldt med historier fra EZs liv. Hun siger selv at det egentlig mest er en historie til familien, først og fremmest børnebørnene.
Uden at lyde alt for lommefilosofisk, så tror jeg historien er vigtig. Vi bliver alle dannet af de livsvilkår vi har. Her tænker jeg ikke på materielle goder, men på summen af medgang og modgang - at leve med forskellige vilkår og muligheder og derfra udvikle os. Jeg betragter EZ som en yderst stærk kvinde med en mission og passion... og med meget stærke meninger, der ikke blev holdt inde.

Nå tilbage til bogen der bl.a indeholder Moccasin Socks, Moebius - både vest og tørklæde, The Pie are square Sjal og en Aran Jakke, strikket på rundpinde. Samtidig er der nogle af EZs tegninger og akvareller som man faktisk har lyst til at hive ud og hænge op på væggen.

Endelig kommer bogen med den titel som Elizabeth ønskede til sin allerførste bog, nemlig The Opinionated Knitter, som hun iøvrigt kaldte sig selv. Hun oplevede det desværre ikke selv, da den er udgivet efter EZ døde i november 1999. Bogen indeholder alle nyhedsbreve fra det første i 1958 til 1968. Meg Swansen kommenterer og fortæller. En fantastisk bog som man aldrig bliver færdig med.
(Nyhedsbrevet hedder nu Wool Gathering og udgives i marts og september).

Udover bøgerne lavede EZ to serier til TV. Den første serie hed The busy Knitter. Da en opfølgning af serien skulle laves ønskede EZ inderligt at den måtte hedde "The busy Knitter rides again" , men - ja rigtig gættet - den kom til at hedde The busy Knitter II. (Hvor konservativ må man være?)
Tusinder og atter tusinder sad foran fjernsynet med garn og rundpinde og lærte at strikke en sweater!

Alle de omtalte bøger trykkes stadig. Bl.a hos Schoolhouse Press og i Danmark kan de to sidst omtalte bøger købes her.
Opskrifter kan købes enkeltvis, og jeg har haft den glæde at oversætte et par stykker for Tante Grøn  Bl.a Baby Surprice Jacket. Den skulle alle unde sig at prøve at strikke - det er en helt speciel oplevelse når man skal have det man har strikket, forvandlet til den yndigste lille babytrøje. Opskriften er udformet som det oprindelige nyhedsbrev.
Det var bøger, TV og lommefilosofi - så nu skal vi da snart til at strikke nogle detaljer, ska' vi ikk'?

I ønskes alle en herlig weekend

1 kommentar:

 1. Dejlig læsning

  Jeg har award dig på min blog.

  Håber, at du vil tage imod og lege med
  Kærligst
  Elin Emilie

  SvarSlet