Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurlighederfredag den 23. juli 2010

ET HJØRNE & EN KANT

Ved du ikke lige hvad du skal i gang med nu?

Så kommer her et forslag: Et hjørne og en kant! Jo flere teknikker du kender til, jo flere muligheder har du for at vælge en løsning, du synes er perfekt.
De to teknikker jeg viser her, synes jeg er ret gode at have i værktøjskassen.

 ET HJØRNE
Slå 10 m op og strik ret (4 - 5 riller)

Strik 9 ret, *træk garnet frem mod dig selv, tag 1 m vrang løs af, træk garnet bagud, sæt masken tilbage på venstre pind, vend. Der ligger nu en lille løkke rundt om masken. Strik tilbage i ret.

Næste pind: 8 ret, gentag fra *. Gentag til 9 masker er sat i hvil.

Næste pind: Strik 2 ret, (se bemærkning) vend. Strik ret tilbage. Fortsæt nu med at strikke 1 af de hvilende masker med til alle masker er strikket.
Strik 3 – 4 riller og luk af.

Bemærkning I retstrik kan man lade den lille løkke omkring masken ligge, idet der jo allerede er små synlige "vrangløkker". Det kan imidlertid give nogle huller der ikke altid er ønsket. Så for at undgå disse huller stikkes højre pind ind i den lille løkke og strikkes sammen med masken.

Det smarteste er at du prøver at strikke på begge måder - aha! en ekstra valgmulighed. Knitter's Choise (frit oversat til "Du bestemmer") - som EZs datter Meg altid siger.

EN KANTSlå op med I-cord.
Her skal du bruge to stømpepinde, med mindre du gider sidde og flytte m tilbage på pinden.
Slå 3 m op. Skub maskerne hen i strikkeposition - strikketøjet vendes ikke!
Strik 3 ret, skub maskerne hen i position.
Fortsæt til du har det antal pinde der svarer til det antal m du skal bruge f. eks 12 m. De 3 m på pind regnes ikke med, de skal stadig bruges til kant.

Strik nu masker op, 1 m i hver pind. Nu skal der sættes 3 m på pind til kant i venstre side. Jeg bruger normalt en provisorisk opslagning, men på denne prøve trævlede jeg bare opslagningen op så jeg fik 3 masker. Maskerne skal ikke strikkes og de skal vende med vrangside mod dig.

I-cord i siderne
Når du ser ned på dit arbejde skal det helst se således ud: Fra højre: 3 m til kant, et antal opstrikkede m - og her hænger garnet du strikker med - 3 m til ny kant - Vend
* Strik ret frem til de sidste 3 m, der ikke strikkes men blot løftes vrang løs af, altså over på højre pind. Vend. Gentag fra * til du ikke gider mere.

Luk af med I-cord
* Strik 2 ret, løft 1 m ret løs af, strik 1 ret, løft den løse m over. (hjælp - find et navn til denne indtagning, der ikke er så langt please!! I gamle dage hed det en otig = overtræksindtagning, men det bruges ikke så meget mere)
Nå videre - sæt de 3 m tilbage på venstre pind og gentag fra * til der 3+3 m til bage = 3 masker fra hver kant. Disse masker sys sammen med maskesting!

Er det ikke en fantastisk kant? Den klæder altså et retstikket halstørklæde temmelig meget! Jeg bruger den også meget gerne i en halsudskæring.

Jeg glæder mig til at høre om I kan lide teknikkerne. Begge teknikker er brugt i sjalet øverst til højre på min blog.

Happy Knitting

2 kommentarer:

  1. Så flott at du legger ut slike teknikker på bloggen. Mye fint å se på her, så jeg la meg som følger:)

    SvarSlet
  2. Tak for det Ulla-Bella.
    Jeg har lige været en tur omkring din blog, den ser spændende ud, så jeg følger også med hos dig

    SvarSlet