Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurlighedermandag den 16. august 2010

VANTER (se billede i forrige indlæg)

Vejledningen til vanter er fra Knitter's Almanac - maj måned.

Hvorfor strikke vanter i maj? Jo, for så har du ikke travlt og vanterne bliver tilpas lange, og ikke kun den længde du kan nå at strikke fordi du har travlt! Samtidig er det et godt projekt til varme dage, da du ikke har et stort strikketøj til at ligge i skødet og varme!!
Ovenstående er en typisk EZ kommentar/betragtning, og bogen er fyldt med dem. Selvfølgelig får vi også lige et godt råd med på vejen: Strik tre vanter med det samme til de små, for de taber jo ALTID én. Vanter til små børn kan laves så der ikke er forskel på højre og venstre, før de er taget i brug. Det gøres ved at strikke tommelfinger på siden af vanten i stedet for på indersiden af håndfladen. - det gælder vel stadig i dag - eller?

Vanterne vi skal strikke er typiske for den måde EZ tænkte strik på. Hun har her brugt inspiration fra et zig-zag mønster i et tæppe. Altså, hvis du tager ind og ud på samme pind, så ophæver de hinanden og du får et zig-zag mønster.

Vejledningen går ud fra en strikkefasthed der hedder: ca 18 m pr. 10 cm.
Slå 48 m op på 4 pinde. EZ strikker 5 omgange med 1 ret, 1 vrang, men som hun skriver så kan du også slå op med I-cord. (På de stribede vanter har jeg slået op med I-cord. På de blå vanter har jeg undladt rib).


På første pind strikkes: 1 ret, tag 1 m ud, strik til de sidste 2 m på pinden, strik disse sammen. På anden pind strikkes: 2 ret drejet sammen (eller SSK, for de af jer der tager ind på denne måde), strik til der er 1 m på pinden, tag 1 m ud, strik den sidste m. Pind tre strikkes som første pind. Pind 4 strikkes som anden pind. Strik 1 omgang uden ind- og udtagninger. Strik den længde du ønsker op til tommelfinger.

EZ tænkte meget over om hun kunne bruge sit "tommeltrick" når nu maskerne lå på skrå, men det viste sig at tomlen lå rigtig fint, netop fordi der var strikket på skrå.


Her kommer "tommeltricket: Strik frem til hvor du vil have hul til tommelfinger. Tag et andet garn, gerne i kontrastfarve, og strik 7 m med dette. (Jeg har brugt et andet maskeantal, så du kan ikke tælle direkte på billedet!) Sæt m tilbage på venstre pind, og strik videre som om intet er hændt. Strik lige op til du når toppen af din lillefinger.

Nu skal der tages ind, og her kommer der en lille overraskelse! Du skal bare lade være med at tage m ud og fortsætte med indtagninger på hver anden omgang til der er 8 masker tilbage, og du får en ganske fin afslutning. Sy de 8 masker sammen med maskesting, eller træk garnet gennem maskerne og hæft godt.

Tommel: (Strikkes på tre strømpepinde) Træk garnet i kontrastfarve ud, sæt maskerne på pindene. Saml 1 ekstra maske op i hver side. Strik glat til du når toppen af din tommelfinger. Strik maskerne sammen 2 og 2, træk garnet gennem de maskerne og hæft godt. Nu mangler du bare endnu en vante. Sjov at strikke ikk'?

Er du hardcore strikker som EZ, så behøver du ikke at strikke en kontrasttråd ind til tommel. EZ fortælle at hun bare strikker vanten, prøver den og klipper 1 maske, der hvor hun gerne vil have hullet til tommel! Er du lige så modig?

Leg med farver og pynt - og du har dine egne unikke vanter. Hva' med en pelskant? eller....
Rigtig god fornøjelse

6 kommentarer:

 1. Hvor er de fine! De skal bestemt prøves:-)

  SvarSlet
 2. Så bra, her er det bare å sette igang:)

  SvarSlet
 3. Som stor fan, har jeg selvfølgelig bogen, men jeg synes alligevel, det er underholdende og oplysende at se dine betragtninger sammen med EZ ´s :-)

  Jeg elsker simpelthen at læse i de bøger, tror aldrig jeg bliver træt af det :-)

  Mon ikke også jeg skulle lave vanterne, selvom vi er i august :-)

  SvarSlet
 4. Hvor er det dejligt at få hyggelige kommentarer fra jer, glæder mig rigtig meget til at høre om I synes om at strikke disse vanter.

  Til strikkeheksen, du har helt ret, der kommer altid nye detaljer når bøgerne genlæses, igen - igen.
  Mon ikke du snildt når at blive færdig med et par vanter inden det bliver koldt, selvom du først starter nu? Det er jeg overbevist om at du gør.

  SvarSlet
 5. Hej Ingerlise, tak fordi du vil oversætte opskriften til os, i Vejle Husflid har vi et tema med vanter, der skal jeg helt sikker prøve disse, glæder mig til at se, hvad du mere finder på, rigtig god blog du har :-) Hilsen Else Marie

  SvarSlet
 6. Jeg har osse bogen - og har længe haft kik på majs vanter. Nu har du oversat; så er det bare at komme i gang. Tusinde tak for oversættelsen

  SvarSlet