Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurligheder



mandag den 17. maj 2010

GYS - KLIP I STRIK

Nu skal vi til det! Vi skal klippe i strik.
Du skal bruge en strikket prøve. En hæklenål. Lidt garn. En saks. - Lidt mod.
Metoden kan erstatte stikning på symaskine - i ULD. Metoden vises på en strikket prøve.
På billedet herover ses mine klippemasker. Jeg har altid 7 masker til klippemasker, fordi jeg gerne vil have de tre "streger" som du kan se på billedet. Derudover har jeg altid 2 masker i bundfarve på hver side af "stregerne" - altså 7 masker.
Prøven her er, for nemheds skyld, strikket frem og tilbage. Nu skal der hækles. Der skal hækles fastmasker. (Undlad at prøve med kædemasker, for de kan trækkes af bagefter og det er jo ikke lige ideen).
Det er vigtigt at se maskerne rigtigt - altså som et V. Vi skal hækle "et ben" (lænke) fra en maske sammen med "et ben" fra den midterste maske.
Det er derfor jeg altid strikker de midterste masker som "tre streger" for så skal jeg hækle (her) en hvid lænke sammen med en rød lænke.
Start forneden og hækl lænken på venstre side sammen med en lænke fra midtermasken.



Fortsæt hele vejen op, hækl nogle luftmasker. (Så mange at der er garn nok til at hæfte på begge sider, når maskerne trævles op) Fortsæt ned langs den anden side. Her hækles den sidste lænke fra midtermasken sammen med en lænke fra højre side.
Sådan ser det ud, når der er hæklet på belægningerne på Folklore Jakken:


Træk de hæklede kanter lidt fra hinanden. Det er lænkerne midt mellem de hæklede kanter, der skal klippes op. (Jeg ved billedet er meget dårligt, men håber at du alligevel kan få en fornemmelse af lænkerne)
OG KLIP
(lænkerne og ikke noget andet) Begynd i midten og klip. Hold kanterne lidt fra hinanden og klip få lænker ad gangen


Her ses de færdige kanter. Du kan nu samle op indenfor de to masker, der var med i klippemaskerne. Kanten kan bøjes om til vrangen og sys til.



Håber, du stadig er med mig -  at du stadig har dit gode humør i behold, og at din nydelige strikkeprøve nu ligger i to nydelige dele, med pæne kanter.
Du kan stadig bruge din "gamle" metode, med symaskine og det hele, der er heldigvis frit valg. Men for mig virker denne metode godt. Jeg synes tit, det kan være svært at få det strikkede til at opføre sig bare nogenlunde rimeligt i en symaskine. Specielt på denne model, hvor skuldermasker er strikket sammen inden der skal klippes.
Der er ikke gået nogen fremragende fotograf tabt i mig, men jeg håber alligevel, at du med nogen tålmodighed kan tyde billederne.

PS Jeg modtager, med tak, tilbagemelding på denne post. Kan den bruges?

13 kommentarer:

  1. Har lige opdaget din blog og jeg bøjer mig i støvet.....hvor er det kreativt tænkt, jeg vil absolut benytte mig af denne metode Tak.

    SvarSlet
  2. Hej Ingerlise

    Har først nu fundet din blog. Sikken en god ide med den hæklede opklipningskant. Har netop nu afprøvet din metode og hvor er det nemt og godt fundet på. Takker mange gange for at du vil dele.

    SvarSlet
  3. Jeg kan desværre ikke prale af at det er mig der har "opfundet" denne teknik, den er vist gammel.
    Jeg har bare afprøvet den, en hel del faktisk, og ved at den virker.
    Det glæder mig at I kan bruge den.
    Dejligt at se dig på bloggen Irene.

    SvarSlet
  4. Jeg er rigtig glad for at have teknikken på tryk her på bloggen, hvis nu jeg ikke lige kan huske, hvordan det skal gøres. Jeg kan nemlig virkelig godt lide den ombukningskant, der kommer ud af metoden. Alletiders blog.
    Mange hilsener Christine

    SvarSlet
  5. Tak for rosen - rødmer.
    Jeg er glad for din kommentar om at "have teknikken liggende" hvis man ikke lige kan huske den. Det er netop det jeg så gerne vil med denne blog.
    Kom gerne med ønsker og forslag.
    Ingerlise

    SvarSlet
  6. Ad kringlede veje :-) fandt jeg hertil dig...Jeg skal bestemt afprøve teknikken,når jeg engang skal klippe i strik :-) Tak

    SvarSlet
  7. Selv tak Anne. Og tak fordi du tog dig tid til at lægge en kommentar. Det giver lidt energi i min ende af tastaturet.
    Ingerlise

    SvarSlet
  8. Hold da op hvor smart, det vil jeg praktiserer i fremtiden, det kan jo også (for mig) være svært at "mokke" store arbejder ind i symaskinen. mange tak for tipset.

    SvarSlet
  9. Hej Ingerlise,
    Fantastisk blog du har - så mange fine ideer og "skoler" :0)
    Er i den dumme situation, at jeg har strikket en rigtig dejlig sweater ("Serafia", Geilsk), som for en gangs skyld sidder helt perfekt - bortset fra ærmerne, der er blevet sådan ca. aaalt for lange (vi snakker nok ca. 15 cm...!).
    Har ledt efter steder der siger noget om, hvad man kan gøre - når det ikke er en mulighed at pille op igen? Tænkte så på, om din teknik med at hækle fastmasker, og så klippe op - mon kunne bruges på ærmerne også..? selvom, maskerne ligger jo den anden vej..?
    Hilsen Helle, en fortvivlet strikker ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Helle

      Jeg ville ikke hækle, netop fordi maskerne ligger på modsat led.

      Man må kunne tøjre maskerne på en eller anden måde, men det kræver en eller anden form for kant.
      Det er ikke nemt at få pænt. Jeg prøver at kigge efter en metode:)

      Slet
  10. Hej,
    Nej ikke nemt :o(
    Tak fordi du gider kigge :o)
    VH Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Helle

      Har nu hørt at ærmer er strikket fra neden og op, er det korrekt?

      Hvis ja, så kan du nemt forkorte ved at trække en tråd ud. Jeg laver Gerne et indlæg på bloggen om det!

      Mvh Ingerlise

      Slet
  11. Hej Ingerlise,
    Jo det er de - så det ville være rigtig fint med et indlæg. Måske andre har prøvet det samme...?
    Tusind tak for din tålmodighed og hjælp :o)
    VH Helle

    SvarSlet