Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurlighedermandag den 18. juli 2011

SJAL I NEVERKONT 1


Mit sjal kastet ud på græsset mellem bygerne.

Jeg har brugt 2 ngl Kauni á 150 g. Jeg er lidt usikker på om det rækker til kanten hele vejen rundt, men har selvfølgelig lige et nøgle i reserve.

Jeg har strikket på pind nr. 3½ mm. Undervejs har jeg anvendt kabelopslag til nye masker. Det er ikke specielt smart når man bagefter bestemmer sig for at strikke kant på!!! Så hvis du ved at du vil have kant på, så brug strikkeopslag. Hvis du ikke vil have kant på, så anvend kabelopslag. (Piiisssst, hvis man ikke kan bestemme sig, så kan der godt strikkes kant på kabelopslag).

 Forskel på strikkeopslag og kabelopslag er:
Ved strikkeopslag stikkes højre pind ind i en maske og der strikkes en ny maske, der drejes og sættes på venstre pind. Ved kabelopslag stikkes pinden ind mellem de to første masker på venstre pind og masken strikkes og løftes op på pinden. Masken drejes ikke. Kabelopslag giver en meget stabil kant.
TIPS Inden den sidste maske, du skal slå op, sættes op på venstre pind, så træk garnet frem mod dig selv mellem to masker (den ene sidder stadig på højre pind, og den anden hører til de opslagne masker på venstre pind). Sæt masken fra højre pind på plads på venstre pind. Nu er første maske nem at strikke.
Metoden kan anvendes ved både strikke- og kabelopslag

Sjalet er strikket fra spidsen og op.

Neverkont strikkes i rækker, hvor felterne ligger mod venstre i en række og mod højre i næste række. I modsætning til dominostrik bliver alle maskerne på pinden, hvorfor det er en stor fordel at strikke frem og tilbage på rundpind.
I neverkont skal der på hver anden række strikkes masker op fra vrangside - eller det vil sige - der skal samles en vrangmaske op fra retside, men det vender  jeg tilbage til.


Nu begynder vi!

Slå 20 m op med strikke- eller kabelopslag. ( Lidt pinligt, men jeg kan se jeg har anvendt krydsopslagning på prøven. UPS!)
Vælg selv metode, men brug den på hele arbejdet.
Første pind ved begge beskrevne opslagninger strikkes fra retside.

Der strikkes lænkekant: Det vil sige sidste maske strikkes vrang og første maske løftes ret løs af.

Strik 40 pinde glat, slut med en pind fra vrangside.

I skrivende stund regner det ret voldsomt! Dårligt vejr? Overhovedet ikke, det er strikkevejr !

Vi høres ved i morgen

20 kommentarer:

 1. Det er et flot sjal du har strikket, og det er da vist også varmt?
  Tak for et godt og informativt indlæg, det er dejligt at få nogle fif!

  SvarSlet
 2. Dejligt at "se" dig igen. Flot sjal som måske skal på pindene senere på året. Nu ved jeg jo hvor jeg kan finde små fif :)

  SvarSlet
 3. Så fik jeg lige repeteret opslagningsmetoder og lært et par nye navne for dem.
  Neverkont - Entrelac.
  Ved du, hvad der karakteriserer hvilket udtryk, man bruger?

  SvarSlet
 4. Neverkont er betegnelsen fra bl.a Marianne Isager, hvor hun beskriver teknikken som Nordisk med navn efter en flettet kurv.
  Entrelac er den amerikanske betegnelse.
  I Norge hedder det Konntstrikk.
  Sjovt nok skriver flere forfattere at de har set teknikken for første gang i 80erne. Det er som om der er en cyklus med de forskellige teknikker.
  Jeg skriver gerne et "historisk" indlæg, hvis der er interesse

  SvarSlet
 5. Tak for din redegørelse.
  Det kunne da være interessant, at høre lidt historie, for jeg fornemmer (ude i verden) en næsten religiøs tilknytning til den ene eller den anden betegnelse.

  SvarSlet
 6. Hej Ingerlise

  Spændende ! er det samme metode der er brugt til Superkarlas sjal / kappe kaldes den vist i opskriften

  Mange hilsener
  Ingrid

  SvarSlet
 7. Hej Ingrid

  Jeg har lige kigget på Super Carla (på nettet).
  Det er, så vidt jeg kan se, strikket i dominostrik.
  I domino strikkes hver firkant for sig og der er kun de masker der strikkes på pinden.
  Kan du strikke dominostrik?
  Hilsen
  Ingerlise

  SvarSlet
 8. Hej Ingerlise
  Ja det kan jeg :o) og efter at have set de næste indlæg her hos dig, kan jeg se at Superkarla er strikket på samme måde som dit sjal. Og det har jeg strikket to gange :o) så nu ved jeg , jeg kan strikke nevercont også !
  Dejlig opdagelse :o)
  Hilsen Ingrid

  SvarSlet
 9. Hej Ingrid

  Tak for oplysningen. Jeg har godt hørt om sjalet, men har aldrig set opskriften.

  Hm, må lægge hovedet i blød for at overraske med en teknik du måske ikke kender, jeg prøver!
  Hilsen
  Ingerlise

  SvarSlet
 10. Hej Ingerlise
  Det kan du sikkert sagtens finde :o)
  Her kan du se hvordan det gik med mine Superkarlaer...jeg kunne ikkgåe i næsten 3 måneder p.g.a.en skade i den ene fod ,så blev der jo strikket bl.a.
  http://ingridsstrikogpatchwork.blogspot.com/search/label/Superkarla%20Strik
  Hilsen Ingrid

  SvarSlet
 11. Hej igen Ingrid

  Tak for kigget. Det er flotte sjaler du har strikket.
  Nu er det også helt tydeligt for mig at teknikken er den samme.
  Tusind tak for det.
  God weekend

  SvarSlet
 12. hej Ingerlise!
  jeg er en strikke novice, har kun evner til ret og vrang, lidt domino, og sokker hvis jeg får hjælp af svigermor. er totalt forelsket i dette sjal efter at ha set det i en garnbutik i løkken. Må da nok lige sige, at det er det mest fantastiske syn på en meget kold dag i Nordjylland, hvor frostvejret river i kinderne. Købte garn uden at tøve og sidder lige nu med en vild kriblen i fingrene efter at komme igang... Men når man er så ny som jeg, er det så ikke et godt nok/ nemt nok projekt at hoppe på??
  mvh Anne

  SvarSlet
 13. Hej Ingerlise,
  Jeg er nu startet på mit sjal i neverkont, men kan ikke helt forstå sammenhængen?!
  Når jeg strikker den første firkant bliver den meget aflang, og den ligner slet ikke noget nær de firkanter der er på billedet. Så er det jeg spørger... Kan det passe at firkanterne skal være dobbelt længde på den ene led?? for mig kan det ikke helt gi mening da der så er for langt et stykke at tage masker op fra.
  Håber du kan give mig et svar så jeg kan komme igang med dette lækre sjal :-)

  SvarSlet
 14. Hej Anne
  Fortsæt endelig, det er helt rigtigt at den er aflang
  Ingerlise

  SvarSlet
 15. aha!!! en åbenbaring indtraf da jeg kom igang med 2. firkant... må virkelig sige det er længesiden jeg har været så ivrig efter at strikke som med dette projekt!!! tak fordi du har lagt denne opskrift og vejledning ud på nettet!!! Bare så du ved det så er der en dejlig kvinde i Løkken ved navn Rikke Thorup, som er virkelig god til at reklamere for denne opskrift og især din blog. Hun har nogle flotte prøver af dette sjal i hendes butik (Garngalleriet, se evt. www.gargalleriet.com) og hun roser din blog til skyerne :-)

  SvarSlet
 16. Hold da op Anne,du holder da strikkepindene varme.
  Tusind tak for din kommentar.
  Ingerlise

  SvarSlet
 17. Et lille trick. Det kan være svært at huske om man skal strikke fra ret- eller vrangsiden. På de ulige rækker tages masker op, og strikkes sammen fra vrangsiden. Og på lige rækker - fra retsiden.

  SvarSlet
 18. Er teknikken entrelac/neverkont har strikket super Karla og er igang med en engelsk opskrift dianna fra raverly og den er har drevet mine grå hår frem

  SvarSlet
 19. Ja, entrelac og neverkont er det samme. Jeg har ikke strikket Super Karla og kender heller ikke Dianna, men skriv eventuelt PM med dit problem og jeg vil se om jeg kan hjælpe dig.
  Mvh
  Ingerlise

  SvarSlet
 20. Tak for dit super skønne svar vil prøve endnu engang at starte på dianna sjalet og ha super Karla i tanker foran osv osv når jeg strikker det �������� �� mange tak :0)

  SvarSlet