Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurlighedersøndag den 30. januar 2011

EPS 4

EPS fortsat


Så er vi nået til hals og kanter.

Halsvidden skal være ca 40 % af dit nøgletal når der skal lukkes af. Det er selvfølgelig et spørgsmål om smag og model der afgør hvor vid en halsudskæring man vil have. De 40 % er en klassisk hals til en sweater.
Jeg har lukket af med en I-cord kant ved 40 %, men jeg overvejer at gøre den lidt bredere. Sæt et par rundpinde i og prøv vesten inden du lukker af.
På det nederste billede (ovenfor) vises at kanten i nakken er forhøjet så pasformen bliver forbedret.
Det gøres på følgende måde: Sæt et mærke i midten af de to skuldre. Strik frem til 3-4 m før mærket, vend (med den metode du anvender) og strik tilbage til 3-4 m før mærke, vend. Strik frem til den den første vending, strik "vendemasken" (med den metode du anvender) og strik yderlig 3 m, vend. Strik tilbage til vendingen, strik "vendemasken" og endnu 3 m, vend. Strik i alt 6 pinde med vendestrik.

Vendestrikken kan lægges i begyndelsen af bærestykke, hvis du vil undgå ekstra pinde af kantfarven i nakken.
Vælger du en ribkant i halsen kan vendestrikken også lægges her.

Kanter
Sæt m fra provisorisk opslagning på pind. Jeg har slids i min vest, så jeg har strikket forstykke og ryg hver for sig.

På første pind tages 10 % af maskeantallet ind. Jeg har valgt at strikke I-cord kanter langs kanterne og har også lukket af med I-cord kant.
Strik også kanter i ærmer og så skal du nu have en lille fantastisk vest.
EPS er ikke en "opskrift" men et princip man kan gå ud fra.
Et enkelt tip skal du naturligvis også have her: Højden af et bærestykke (rundt eller andet) er ca halvdelen af bredden på dit arbejde. Et eksempel: Overvidde er 88 cm, så er bredden 88 divideret med 2 = 44 cm. Det medfører at højden/dybden på bærestykket skal være ca. 22 cm ( Brug det som en rettesnor)
Du kan læse meget mere om EPS i Knitting Around af Elizabeth Zimmermann. Systemet er også beskrevet i Meg Swansson: Handkintting samt i flere forskellige tidsskrifter.

Hermed sidste afsnit i EPS serien. Jeg håber du har haft gavn og glæde af serien.

1 kommentar:

 1. Tak for din EPS-skole.
  Det har været lærerigt og spændende, og det har fået mig til at købe et par bøger mere af EPS.
  Det kræver en vis selvstændig strikkeerfaring og lidt koncentration at følge med i din gennemgang. Et konkret projekt at afprøve på er heller ingen hindring, når det skal forstås fuldt ud.
  Det vigtigste jeg har lært er, at der findes en god og spændende struktur, man kan lære sig at gå ud fra. Nu har jeg så dine indlæg og mine egne bøger at slå op i, når jeg vil repetere det og bruge det.
  Tak for din generøsitet.

  SvarSlet