Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurligheder



onsdag den 7. juli 2010

EZ - LIDT HISTORIE

Så starter føljetonen om Elizabeth Zimmermann (EZ) - håber du læser, selvom der ikke kommer billeder i dag. (Billederne er på en anden PC - sorry)

EZ blev født d. 9. august 1910 i England. En del af barndommen var EZ og hendes to søstre alene med moderen, fordi faderen var aktiv i den engelske flåde. Barndommen levedes med tjenestefolk og guvernanter. EZ skriver i Knitting Around, at hun egentlig ikke havde nogen fornemmelse af hvad moderen fik dagen til at gå med - udover at tale med kokkepigen om, hvad dagens menu skulle være og at holde teselskaber. Familien forbliver dog ikke velhavende og EZ følte sig på et tidspunkt meget anderledes end skolekammeraterne, fordi familien ikke længere havde så mange penge.

EZ var omgivet af strikkere både på faderens og moderens side. Moderen så lidt ned på svigerfamilien fordi de strikkede bl.a grydelapper medens moderen strikkede "fornuftige" ting. Det blev dog ikke nævnt i familien, for man havde vel pli?

Som ganske lille spørger EZ sin mor om hun vil lære hende at strikke? "Hvis du er sød - HELE DAGEN idag, så vil jeg lære dig at strikke imorgen". Og EZ var sød hele dagen, så næste dag sad hun på moderens skød og lærte at strikke. Hun lærte at "kaste" garnet (den engelske metode). Man strikkede sweatre på fire pinde.

EZ havde en ganske ung guvernante fra Schweiz, som hun elskede. En morgen, hvor Elizabeth kommer ned i køkkenet til morgenmad, ser hun guvernanten sidde og strikke. Elizabeth bliver dybt forundret for guvernantens hænder bevæger sig ikke ret meget, hva' laver hun? EZ opdager at guvernanten har garnet over venstre pegefinger og bliver meget nysgerrig. Hun lærte selvfølgelig at strikke på den nye måde.
Det gav dog ubehageligheder i skolen for da  læreren så EZs måde at strikke på udbrød hun: Er du ikke klar over, at du strikker på den TYSKE måde og det vil jeg aldrig mere se!! (Tysk var ikke populært under 1. verdenskrig) EZ strikkede dog på den tyske måde (kaldes den kontinentale måde idag) fordi den gav den højeste hastighed - selvfølgelig når læreren ikke så det!

Mere historie imorgen

6 kommentarer:

  1. Tak for dagens historie.
    Ved man noget om, hvorfor familien løb tør for penge?
    Ved du, om det er almen viden, at den kontinentale metode er hurtigere? Jeg har hørt det modsatte.

    SvarSlet
  2. Efter at faderen kom hjem fra aktiv tjeneste i 1.verdenskrig kom han aldrig rigtig i gang med at lave noget, der gav penge. Han blev vist lidt sær.

    De fleste steder beskrives den kontinentale metode som den hurtigste, men på et tidspunkt mødte jeg Europas hurtigste strikker (fra Holland). Hun holdt den ene pind under armen og "kastede" garnet, så der er nok forskellig opfattelse.
    EZ benyttede metoden fordi den var hurtigst.

    SvarSlet
  3. Interessant historie. Læser helt sikkert med igen i morgen :-)

    SvarSlet
  4. Glæder mig til næste afsnit ;-)

    SvarSlet
  5. En spændende historie, jeg glæder mig til at høre mere om EZ. Skrækkeligt med hendes lærerinde, der ikke ville se den tyske måde at strikke på. Jeg går ud fra det er den måde vi strikker på.

    Jeg har set en ung pige fra Færørerne strikke på den engelske måde, det ser helt akavet ud :)

    SvarSlet