Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurligheder



søndag den 30. januar 2011

EPS 4

EPS fortsat


Så er vi nået til hals og kanter.

Halsvidden skal være ca 40 % af dit nøgletal når der skal lukkes af. Det er selvfølgelig et spørgsmål om smag og model der afgør hvor vid en halsudskæring man vil have. De 40 % er en klassisk hals til en sweater.
Jeg har lukket af med en I-cord kant ved 40 %, men jeg overvejer at gøre den lidt bredere. Sæt et par rundpinde i og prøv vesten inden du lukker af.
På det nederste billede (ovenfor) vises at kanten i nakken er forhøjet så pasformen bliver forbedret.
Det gøres på følgende måde: Sæt et mærke i midten af de to skuldre. Strik frem til 3-4 m før mærket, vend (med den metode du anvender) og strik tilbage til 3-4 m før mærke, vend. Strik frem til den den første vending, strik "vendemasken" (med den metode du anvender) og strik yderlig 3 m, vend. Strik tilbage til vendingen, strik "vendemasken" og endnu 3 m, vend. Strik i alt 6 pinde med vendestrik.

Vendestrikken kan lægges i begyndelsen af bærestykke, hvis du vil undgå ekstra pinde af kantfarven i nakken.
Vælger du en ribkant i halsen kan vendestrikken også lægges her.

Kanter
Sæt m fra provisorisk opslagning på pind. Jeg har slids i min vest, så jeg har strikket forstykke og ryg hver for sig.

På første pind tages 10 % af maskeantallet ind. Jeg har valgt at strikke I-cord kanter langs kanterne og har også lukket af med I-cord kant.
Strik også kanter i ærmer og så skal du nu have en lille fantastisk vest.
EPS er ikke en "opskrift" men et princip man kan gå ud fra.
Et enkelt tip skal du naturligvis også have her: Højden af et bærestykke (rundt eller andet) er ca halvdelen af bredden på dit arbejde. Et eksempel: Overvidde er 88 cm, så er bredden 88 divideret med 2 = 44 cm. Det medfører at højden/dybden på bærestykket skal være ca. 22 cm ( Brug det som en rettesnor)
Du kan læse meget mere om EPS i Knitting Around af Elizabeth Zimmermann. Systemet er også beskrevet i Meg Swansson: Handkintting samt i flere forskellige tidsskrifter.

Hermed sidste afsnit i EPS serien. Jeg håber du har haft gavn og glæde af serien.

mandag den 17. januar 2011

EPS 3

Fortsættelse til Elizabeth Zimmermanns Procentsystem (EPS)

Nu er vi nået til ærmegab.

Hvis det havde været et større arbejde, for eksempel en sweater, ville jeg have strikket nogle ekstra pinde på ryggen. Jeg ville således undgå at sweateren "drypper" foran og "kravler" lidt op på ryggen. Jeg har ikke brugt metoden på vesten, men
Sådan strikker du ekstra pinde: Sæt mærke ved hver "sidesøm" (i det hele taget en god ide med de der mærker)
Strik frem til 3 m før et mærke, wrap (eller brug den metode du bruger ved vendestrik), vend og strik vrang eller baglæns tilbage til 3 masker før mærke. Wrap igen og vend. Strik rundt som før og strik wraps sammen med den maske den sidder omkring (eller den metode du har valgt)
Gentag vendinger med ca. 4 - 5 cm mellemrum i alt 3 gange.

Nå, det var ærmegab: Luk 8% af dit nøgletal af under hvert ærme.( Lige mange masker på hver side af "sidesøm")
Mit nøgletal er 192 og 8% af dette = 15,36 afrundet til 16 m. Du kan også sætte maskerne på en maskeholder og senere strikke dem med i kant. Det giver lidt mere bevægelse i ærmegabet, hvis maskerne er "åbne" altså på holder.
Nu skal der slås masker op til vingeærme. EPS siger at vidden ved overarm i et almindeligt ærme skal være 33% af dit nøgletal. Så jeg skal slå 33% af 192 m op = 63,36 afrundet til 60. Jeg kunne også have rundet af til 64, men da jeg ikke har særligt store overarme har jeg valgt 60.
Vidden i et ærme er ofte en smagssag og påvirket af moden. Prøv dig frem til vidden af dit ærme. Måske skal du lægge indtagninger i bærestykket lidt tættere hvis du vælger et meget bredt ærme.
Det er her du kan slippe din indre designer løs og prøve dig frem.

Jeg har valgt raglanindtagninger på hver 2. omg.
Så marker de 4 steder hvor ærme og krop mødes. Strik første omgang. På 2. omg strikker du frem til 3 masker før mærke: 2 ret sammen, 1 ret, flyt mærke, 1 ret, 1 m ret løs af (løft den af som om den skulle strikkes ret) 1 ret, løft den løse maske over. Gentag ved de øvrige mærker. Fortsæt raglanindtagninger på hver 2. omgang. Stop lidt før halsen har den ønskede størrelse, der skal nemlig strikkes nogle vendepinde for at hæve nakken... så...

Okay, det blev sådan lidt opskriftsagtigt, men jeg håber I vil læse med i næste post også. Spørg endelig hvis min formulering er lidt uklar.
Vi høres ved

tirsdag den 11. januar 2011

EPS 2

Provisorisk opslagning

Til vesten har jeg valgt at lave en provisorisk opslagning. Jeg vil gerne have slidser i siderne og have en I-cord langs kanterne.
Jeg har valgt at hækle en række luftmasker (maskeantal + nogle ekstra). Du vælger selvfølgelig den metode du bedst kan lide. Hvis du vælger den hæklede skal du huske at samle masker op i de små lænker bag på luftmaskekæden
Fordelen ved den provisoriske opslagning er at man ikke behøver at bestemme sig for kanter lige med det samme og at man kan prøve længden på vesten inden der lukkes af.
Vælger du provisorisk opslag skal du slå det samme antal masker op som dit nøgletal. Eksempel: Mit nøgletal = 192 m.
Vælger du at starte med en ribkant skal du kun slå 90 % af dit nøgletal op. Når ribben er strikket tager du ud til dit nøgletal og fortsætter.
Vesten er strikket lige op til ærmegab. Min måler ca 22 cm





søndag den 9. januar 2011

EPS 1


EPS (Elizabets Procent System) er brugt siden 1958, hvor moden i mellemtiden har skiftet utallige gange. Uanset om sweatre og ærmer skal være brede eller smalle, om halsen skal være dyb eller høj, så kan EPS bruges.

Grundlaget for al strik er STRIKKEFASTHED - i hvert fald hvis det forventes at passe nogenlunde. Her er det din egen strikkefasthed, der tæller. Du skal ikke få den til at passe (læs: du behøver ikke at trække hverken den ene eller anden vej) du skal bare måle den.
Og nej - der er (næsten) ikke nogen vej uden om den næsten unævnelige STRIKKEPRØVE.

Når der laves en strikkeprøve til noget der skal strikkes rundt, så skal prøven også strikkes rundt. Rigtig mange strikker vrangpinden lidt løsere end retpinden og det vil give en forskel i strikkefastheden, idet der kun strikkes ret på rundpind.
Skal jeg så strikke en hel sweater inden.......? Nej du kan gøre to ting + en smutvej
1.  Slå masker op, på rundpind til en hue, strik lystigt derudad og mål din strikkefasthed
2. Slå masker op på rundpind og strik ret frem og frem. Undlad at vende strikketøjet, træk garnet løst bag arbejdet, skub maskerne frem til strikkeposition og strik. Du strikker altså kun ret og får løse tråde i siderne. Trådene kan klippes over så prøven kommer til at ligge fladt.
Det er vigtigt at prøven strikkes så stor, at du ikke skal måle over de yderste masker
Smutvejen: Vælg garn og pinde hvor du kender strikkefastheden.




Mål strikkefasthed

Når du er tilfreds med din prøve skal den måles. Prøven, der skal måles på skal være som du ønsker det færdige arbejde, altså vasket og/eller presset.
MÅL HVOR MANGE MASKER DU HAR PÅ 10 CM og skriv det op. Du behøver ikke at måle antallet af pinde. (Hvis du skal strikke et meget stort mønster på bærestykket, kan du måske få brug for det)

Jeg har 19 m pr. 10 cm med 1 tråd pladegarn i mønster på p nr. 4½ mm.

Nu skal du betemme din overvidde. Find en overdel, der har en overvidde du synes passer. Læg den fladt og mål tværs over lige under ærmegab og gang tallet med 2 (= hele vejen rundt) = Overvidde i cm.
Kender du målet behøver du ikke lede i skabet! (fnis)
Har du ikke nogen ide om det overhovedet, og i hvert fald slet ikke noget tøj der passer, så må du måle din brystvidde og lægge nogle centimeter til, til bevægelse, og dermed få en overvidde.

Nu kan vi regne et NØGLETAL ud. Dette tal er grundlaget for alle udregninger.

OVERVIDDE divideret med 10, gange ANTAL MASKER PR 10 CM = NØGLETAL
Eksempel: 100 divideret med 10, gange 19 = 190  afrundet til 192 da mit tal skal være delbart med 4.
Mit nøgletal er 192 m

Puha, så er der vist frikvarter og tid til at stille spørgsmål

fredag den 7. januar 2011

EPS


Jeg ved at billekvaliteten er mindre heldig, men lysten til at være kreativ udenfor forsvandt da jeg mærkede vinden Sorry!



Vesten på billedet har været et ualmindeligt kært klædningsstykke i denne vinter. Den er strikket for lang tid siden, men har egentlig ikke været i brug. Min interesse fordufter en smule når tingene er færdige. Dog kan noget af det lige pludselig blive udnævnt til yndlingstøj! Sær? Lidt!

Vi er ikke blevet helt færdige med Elizabeth Zimmermann, hvilket man i virkeligheden nok aldrig bliver! Vesten er strikket ud fra EPS, (som ikke er nogen sygdom) men et procentsystem som EZ opfandt i 1958 og arbejdede med gennem hele sin lange karriere. Systemet bruges den dag i dag af mange forskellige strikdesignere.

En af EZs kæpheste var at lære strikkere at frigøre sig fra skrevne opskrifter så de selv kunne designe deres strik ud fra egen strikkefasthed. Hun opfordrede meget til at eksperimentere med forskellige pinde til man havde fundet det optimale udtryk for netop det garn man sad med i hånden.

Hvis der er interesse for det vil jeg gennemgå EPS i et eller flere indlæg. Vil du strikke og regne med, så er det en god ide at finde noget garn og rundpind frem.

Min vest er strikket i en tråd pladegarn på pind 4½ mm. Jeg elsker at strikke i pladegarn, fordi det strikkede bliver så let. Min vest vejer kun 149 g!

Har du lyst til at læse mere?

tirsdag den 4. januar 2011

FORSKELLIGE UDTRYK

Nu, hvor der er taget hul på et helt nyt år - kan vi jo lige så godt komme i gang!
Denne gang skal det handle om forskellige udtryk, på den lette måde...

Mønstre kan ændre udtryk alt efter hvilke materialer der er brugt. Det giver en herlige mulighed for at jeg kan få lov til at gentage et yndlingsmønster igen og igen og få et forskelligt udtryk.

Jamen, er det da ikke kedeligt at hækle det samme mønster? (har du måske nået at tænke). Jo - sommetider, men så skal man vælge noget andet.

Nogle gange har jeg bare brug for gentagelser, så tankerne kan flyde frit. Nogle gange er jeg i det der ingenmandsland, hvor noget er færdigt (eller reserveret til senere montering !?!?) og der ikke lige er noget nyt og spændende på bedding.
Så kan man jo altid lige hækle det mønster man kender så godt - nærmest på den mindfulde måde. Man kunne selvfølgelig også vælge et nyt mønster og måske opdage nye muligheder.
Det jeg egentlig vil opfordre til er: Brug mange forskellige kvaliteter til det samme mønster. Kig altid på bagsiden den kan godt være mere interessant end forsiden.
Tørklæderne er hæklet i blødt alpaca og dejlig tyk uld i et let muslingemønster med tredobbelte stangmasker. Nogle gange (læs mens det er så superkoldt) har jeg dem begge på, på en gang. Det giver en spændende virkning når groft og fint sættes sammen, synes jeg da selv.

I morgen skal jeg undervise på workshop og det glæder jeg mig rigtig meget til.

Jeg ønsker alle et godt og kreativt nytår