Her handler det om hverdag, strik, hækling, freeform, strikkebøger, teknik, fif, detaljer og andre finurligheder



torsdag den 18. marts 2010

STRIKKEPRØVE? NEJ DET BRUGER JEG IKKE

Hvorfor nu strikkeprøve? Skulle det nu være nødvendigt?
Rigtig mange strikkere undgår for alt i verden at lave en strikkeprøve, fordi de synes det er spild af tid og spild af garn.
Hold da op de er modige! Tænk at strikke så mange masker og pinde, og så ikke ane om projektet bliver som ønsket - det må da kaldes mod - eller?

Mange oplever, at strikkeprøven passer, men det færdige projekt bliver alligevel for stort eller småt. Hvordan kan det nu være? En af mange forklaringer kan være, at rigtig mange gør sig ekstra umage med prøven og når den endelig er strikket og målt, så slappes der mere af - og det ændrer altså strikkefastheden. Kender du det?
Endnu flere laver en alt for lille prøve. Der skal være mindst 20 masker EKSTRA, hvis du går ud fra strikkefastheden i opskriften eller den angivne strikkefasthed på garnets banderole.

Jamen det er da spild af garn!! Slet ikke. Du kan jo bare trævle lappen op og bruge garnet igen. Eller gemme dine prøver og få et sjovt tæppe ud af det, når du har lapper nok. Du kan også lave en projektmappe, hvor du sætter lappen ind sammen med en beskrivelse og et foto af det færdige projekt.
Det er faktisk ret sjovt at kigge i sådan en mappe. Lade tankerne gå tilbage og glæde sig over de gode ting man har lavet. Mærke hvordan glæden igen varmer indeni over de ting, der blev gode.

Rådet: "Strik altid en prøve først" er som med så mange andre gode råd, vi læser dem, men bruger dem ikke.

Laver du strikkeprøver ? Vil du høre mere om strikkeprøver ?

4 kommentarer:

  1. Alice Kellebjerg18. marts 2010 kl. 19.10

    Kære Ingerlise.
    Sjovt at læse dine tanker om strikkeprøver. Jeg vil gerne høre mere om strikkeprøver. Jeg laver strikkeprøver og er omhyggelige med at maskeantallet passer, jeg strikke prøven større en 10 cm og alligevel oplever jeg at emnet er blevet for stort. Dette har været en af vinterens udfordringer, men stædig som jeg er har jeg trævlet op og startet forfra. En anden udfordring har været at jeg har problemer med at få halsudskæringerne til at se ordenligt ud fordi jeg ikke følger opskriften helt men gerne selv vil sætte mit præg på det endelig resultat.
    Vinterens strikketrøjer er med raglanærmer, har fået krop, ærmer og sammenstrikningen til at passe, og så er hals kanten ikke blevet så fine som jeg gerne ville have haft dem.
    Jeg vil gerne vide mere om strikkeprøver og evt. gode råd om halskanter - huller. Tak for snakken i brugsen Alice

    SvarSlet
  2. Hej Alice
    Godt du fandt vej til bloggen.
    Der kommer mere om strikkeprøver i den næste post.
    Med hensyn til huller ved opsamling til halsudskæring.
    Strik evt. masker op lidt længere nede og strik maskerne drejet på første omgang. Jeg går udfra at der er lukket af i halskanten, således at der ikke strikkes videre på hvilende masker.
    Eller - Hækl en række kædemasker langs halsudskæring og strik masker op herfra.
    Dejligt at snakke med dig igen
    Ingerlise

    SvarSlet
  3. Alice Kellebjerg18. marts 2010 kl. 20.07

    Hej Ingerlise. Tak for rådet det vil jeg prøve. Ja det var rigtig hyggeligt at tale med dig igen. Håber vi ses til kaffe d.27 til strikkecafe i vejle. Er det kun her i foråret du har flerfarve- strikke workshop I Odense? Kommer der til efteråret igen måske. Har egentlig ofte tænkt på jer strikkedamer fra Fårup sø. Det var hyggeligt. Alice

    SvarSlet
  4. Hej igen

    Ja, indtil videre holder jeg endnu to workshops hos Tante Grøn. D. 7. april (udsolgt) og d. 21. april. Vi har endnu ikke aftalt workshops i efteråret.
    Ingerlise

    SvarSlet