lørdag den 26. marts 2011

SØNDAGSSKOLE TEKNIK (uens masker)

Så er det såmænd næsten søndag igen og SOMMERTID (vejrguderne må gerne betragte dette som et hint)
I den første post om søndagsskole opfordrede jeg jer til at komme med forslag til emner.
Ann skrev en kommentar og ønskede noget om teknik og/eller fejl. Specielt noget om, hvorfor maskerne i siderne ofte bliver så uens.

Mysteriet om de uens masker i siderne er slet ikke så enkelt at give en årsag til.
Det afhænger først og fremmest af den spænding, der strikkes med. Spændingen styrer man med pegefingeren hvor garnet løber. Nogle snor garnet om lillefingeren for at få en strammere spænding. Nogle holder pegefingeren langt fra strikketøjet og har sværere ved at få en ens spænding. Mange, der strikker stramt, har maskerne langt ude mod spidsen af pindene osv. Vi strikker alle forskelligt og vi har alle både gode og mindre hensigtsmæssige vaner og bevægelser.
Det afhænger af håndstilling! Ændres den måske alt efter hvor mange masker der er tilbage?
Det afhænger af garnet. Prøven her er strikket i bomuld og der er absolut ingen nåde mht til uens masker. De springer nærmest ind i øjnene!!! Uld er mere medgørlig, der er lidt mere nåde, specielt i garn der har en smule farvespil.
Selv om vi har strikket millioner af masker, strikker vi stadig ofte ret- og vrangpinde med forskellig spænding. Det ses tydeligst på vrangsiden, hvor pindene nærmest danner par, to og to.
På prøven ses det at jeg løsner spændingen i slutningen af retpinden eller i begyndelsen af vrangpinden. (venstre side af prøven). Det er mest udtalt når jeg strikker kantmaskerne ret på alle pinde. Øverst på prøven har jeg strikket lænkekant.
Kantmasker, der er strikket ret på alle pinde er fast og nem at sy sammen, men det gør også at 1. og 2. maske har forskellig højde, hvilket igen betyder at 2. maske nemt bliver lidt åben.
Over nålen på billedet har jeg haft fuld fokus på de tre første og sidste masker på hver pind. De er strikket strammere end de øvrige masker og det kan faktisk mindske problemet, dog ses det stadigvæk at jeg strikker vrangpinden løsere end retpinden. Altså er "at holde fokus" min bedste løsningsmodel. At strikke pinden helt færdig, inden du i tankerne er ved næste pind!


Hvis nu kanterne er blevet meget uens så kan de reddes ved at lade anden og andensidste maske løbe (altså - én side ad gangen) og så hækle dem op igen med en hæklenål. Se billedet ovenfor. Jeg har brugt en hæklenål der er ½ nr. mindre end strikkepindene. Bemærk: her er det bedst at strikke kantmasker ret på alle pinde.
Er vrangpindene strikket meget løsere end retpindene, så strik vrangpindene på tyndere pinde.

Det må vist være nok i denne omgang, det er tørt stof! 
Næste gang skal vi hækle en spiral i to farver, men kom gerne med flere forslag. 
Håber, vi ses


5 kommentarer:

  1. Spændende og tankevækkende!
    Måske noget med ...hvad hedder de nu - "hestetømme-kanter" øh...jeg havde det lige før, engelsk udtryk??

    SvarSlet
  2. Den hedder I-cordkant og kan findes lige her: http://hexenstrik.blogspot.com/2010/07/et-hjrne-en-kant.html.

    Eller gå ind under teknik og find posten: Et hjørne og en kant

    SvarSlet
  3. Overhovedet ikke tørt, men lige det, jeg har brug for. Jeg stirrer mig blindt på de sidste/første uens masker og kan slet ikke finde ud af, om det er på ret- eller vrangpinden, problemet er.
    Nu har jeg fået gode råd og forklaringer.
    Tusind tak, Ingerlise.

    SvarSlet
  4. Selv tak. Det har været godt at jeg selv skulle se med kritiske øjne på mit strik - og stramme lidt op.
    Det er iøvrigt svært at strikke en prøve, sådan helt almindeligt! Jeg har tendens til at gøre mig rigtig umage med prøverne, og ja - så slapper man jo lidt af undervejs.
    Tankevækkende!

    SvarSlet
  5. Jeg ved, du har travlt for tiden med kurser, men vil du lige kigge over på min blog og se indlægget fra den 28. april og se, om du kan se, hvad mit problem er?
    På forhånd tak :-)

    SvarSlet