torsdag den 24. februar 2011

SØNDAGSSKOLE - TUNESISK HÆKLING 1

Grundmasker i Tunesisk Hækling


Velkommen til første dag i søndagsskolen, hvor det skal handle om tunesisk hækling.
På din første skoledag er du naturligvis lidt spændt på hvad der skal ske. Det er jeg såmænd også! Ikke fordi jeg ikke ved hvad der skal ske, men fordi jeg er spændt på om jeg kan være med til at indføre en lille pause... bare en lillebitte en!

Tunesisk hækling giver et meget stabilt og fast arbejde, der holder sin form rigtig godt.
Du skal bruge en lang hæklenål, da maskerne skal være på nålen. Man kan godt bruge en almindelig hæklenål til små prøver.


Værktøj

På billedet kan du se mit værktøj. En gammel og bøjet nål i metal (et arvestykke), en nyere nål i metal, en håndlavet nål i træ og den sidste nye fra KnitPro, hvor wiren kan skiftes. Den gamle nål er 2½ mm og ikke særlig anvendelig, med mindre jeg vil hækle i sytråd! Jeg bruger 4 eller 4½ mm når jeg hækler i fx Havblik (bomuld fra Tante Grøn), jeg kunne faktisk godt bruge en 5 mm, men den er endnu ikke i huset.
Leg med kvaliteter og størrelsen på nålen!!!

TEKNIK
Tunesisk hækling består altid af to rækker, der hører sammen. 1. En fremrække og 2. en tilbagerække.
Arbejdet begyndes med en luftmaskerække med det antal masker man nu skal bruge/ vil have


Fremrække

Stik nålen ned i en maske. Slå garnet om nålen og træk løkken op på nålen = 2 m på nålen
Gentag til der er hæklet 1 m op i hver luftmaske. Alle masker sidder nu på nålen.

Tilbagerække
Arbejdet vendes IKKE.
Slå garnet om nålen og træk gennem EN m på nålen, * slå om nålen og træk gennem TO m på nålen. Gentag fra * til der er en m tilbage.

Fremrække

På næste fremrække stikkes nålen fra højre mod venstre under den lille lodrette lænke, slå garnet om nålen og træk en maske op på nålen. (Den yderst lænke til højre, der sidder lige under nålen springes over)
Og så er det ellers tilbage igen med en tilbagerække.... og sådan kan man blive ved og ved!

Lektier? Nej det bruger vi ikke i søndagsskolen. Skolen er en opfordring til pause og hygge! Men du kan da øve dig i at holde en jævn hæklefasthed og få kanterne jævne og lige, bare lige hvis.....
God dag til alle

11 kommentarer:

  1. Nå, det er tunesisk hækling! Det er smart....og nemt!
    Jeg har lært noget på en lang hæklenål med hæklenål i begge ender, hvor man hækler skiftevis fra begge sider/ender alt efter mønster. Det troede jeg var tunesisk hækling, men det er det så slet ikke.
    Nu er det så, jeg spekulerer på, hvad man særligt kan bruge lige denne form for hækling til.........?

    SvarSlet
  2. Jeg har hørt om den teknik du omtaler. Jeg tror at det var et ugeblad der introducerede teknikken og så kunne man købe værktøjet.(Hed det måske strikkehækling?) Var det ikke noget med en rød og grøn "dut"?
    Tunesisk hækling bruges især til noget der skal være fast i faconen, eks. tæpper, tasker, grydelapper osv. Jeg har set en jakke i teknikken og den var utrolig flot. Teknikken er ikke egnet til ting, der skal kunne "give sig"

    SvarSlet
  3. Ja, du har ret, det var strikkehækling og det var en workshop i Duddines Vævestue på Fur. Jeg må indrømme, at jeg husker ikke noget med en rød og en grøn "dut".
    Jeg er helt med nu på, hvad tunesisk hækling egner sig til. Jeg kunne tænke mig at bruge teknikken til en taske.
    Det er dejligt at få udvidet min strikkehorisont med nye teknikker.

    SvarSlet
  4. Hej Ingerlise,
    Det var godt nok sjovt at prøve. Jeg havde ellers lagt an til at strikke "Brioche Stitch'es" her til aften, men det måtte da vige for det her. Jeg har fået en flot gammel hakkenål i hvid ben, så den har været igang for første gang i mange år, tror jeg. En rest Havblik havde jeg også, og nu kan jeg ikke lige holde op igen. Hvad skal jeg lave synes du?
    Er der opskrifter på ting, som skal laves i "tunesisk hækling"
    Tak for lynkurset
    Susanne (elev)

    SvarSlet
  5. Nej hvor lyder det dejligt, så tak for en dejlig kommentar.
    Det er en gave når man bliver grebet af noget og hæklenålen i ben må være helt fantastisk at have i hænderne.
    Der er et par opskrifter i Lis Paludans bog: Politikens Hæklebog. Her er der opskrift til grydelapper, et tørklæde og et tæppe. Men hvorfor ikke en taske? En pude? Et stykke tunesisk hækling skriger jo på dekoration, eksempelvis korssting! Der findes faktisk også opskrifter på jakker, men i skrivende stund kan jeg ikke lige huske hvem der har designet dem.(Det prøver jeg lige at finde ud af)
    De næste afsnit i Søndagsskolen kommer også til at handle om Tunesisk Hækling.

    SvarSlet
  6. Hej Ingerlise
    Tak for den info, jeg checker om de bøger står på boghylden her eller hos nogen venner. Og nu ligger det lille stykke i tunesisk hækling og frister igen - men jeg kom til at tænke på udtagning - hvordan foregår det?
    Susanne (elev)

    SvarSlet
  7. Man tager ud i den lille tværlænke mellem to lodrette lænker, men det kommer der mere om i søndagsskolen senere. Du kan også se det i Lis Paludans bog, hvis du er heldig at have den/låne den.

    Er netop kommet hjem fra biografen hvor jeg har set En Familie - hold da op siger jeg bare! Jesper Christensen præsterer virkelig det ypperste.

    SvarSlet
  8. Jeg har ledt efter, hvordan man hækler "tunesisk hækling" og nu har jeg fundet det og prøvet det, hvor er det nemt og jeg er blevet meget klogere. Dejlig hjemmeside, den er lagt som favorit, for den vil jeg da få brug for senere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for "favorit" pladsen. Du kan altid stille spørgsmål om teknik og jeg vil prøve at hjælpe

      Ingerlise

      Slet
  9. Kære fru lærer!
    herligt at gense tunesisk hakning, som jeg sidst lavede som barn for mange år siden. Som nu var jeg dengang mest til biler og grovmotorisk udfolden, men kunne finde ud af dette. Så glad for atter er kommet på tapetet. Tak for din myndige/rolige indføring som jeg godt nok ikke lige kan se for mig, men med garn og nål i hånden går det forhåbentlig bedre - uagtet talentmangel. På mange rejser i eksotiske hjørner har jeg bl.a. set fantastisk flotte puder lavet med hakning, da der er utrolig mange mønstervariationer og ofte bruges i meget flotte farvekombinationer. MH og tak:)

    SvarSlet
  10. Tak for den dejlige kommentar.

    Biler og grovmotorisk udfolden?

    MVH Ingerlise

    SvarSlet