lørdag den 20. marts 2010

HVOR GAMMEL ER DU?

Det der med alder er noget underligt noget.
For mit vedkommende er der mange år til forskel  indeni og udenpå. Jeg funderer over alder efter en mildest talt overraskende episode i dag.
Jeg havde bevæget mig ind i Føtex efter et bestemt svanemærket rengørringsprodukt. Jeg har købt det flere gange i selv samme butik, og havde for en sikkerheds skyld tjekket hjemmesiden, men i dag var det ikke på hylden.
Så starter proceduren: "Ekspedition til rengørring" runger ud i butikken og en venlig mand kommer efter kort tid (godt begyndt)
Jeg spørger til produktet og får at vide at det ikke er i sortiment. Det undrer jeg mig lidt over, med henvisning til hjemmesiden. Og så skal jeg da lige love for at jeg bliver slået hjem til start - eller stemt hjem med følgende replik:
"Vi kan jo ikke have alt hjemme som du ser i Familie Journalen!!!"
Ikke et ondt ord om Familie Journalen, men ærligt talt !
Sagen endte i fordragelighed med at "den unge mand" ville undersøge om de kunne få produktet hjem. Han ville ringe tilbage.
Hold op hvor ville det have været sjovt, hvis det var en Iphone jeg lige skulle tjekke mit mobilnummer på og ikke en Nokia, der er et år gammel!
Nå - men så kan vi lære det - ka' vi.
Så mit spørgsmål i dag er: Hvor gammel er du?
Regnvejshilsen fra
Ingerlise

fredag den 19. marts 2010

STRIKKEPRØVE - HVORDAN?

 
Forskelligt værktøj til måling af strikkefasthed
Almindelig lineal. Ramme der måler 10 x 10 cm.
Måler fra Knitpro forstørrer de masker, der skal tælles
Den lille ramme er for lille til en præcis prøve, men sød og håndmalet det tæller også!
 
NEJ ! jeg har ikke glemt målebåndet. Målebåndet bliver på magisk vis meget elastisk, især når man samtidig skal holde en prøve der ruller i kanterne, og lige bliver målt over et knæ.
 
HVORDAN
  • Se i opskriften om strikkeprøven skal strikkes i glat eller mønster
  • Strik din prøve stor nok
  • Behandl din prøve som du vil behandle det færdige projekt. Altså - vask, pres eller damp prøven
  • Læg prøven på et fladt underlag og sæt evt nåle i så kanterne ikke ruller.
  • Mål 10 x 10 cm ud midt på prøven og marker med nåle
  • Tæl masker og pinde - også de halve eller kvarte
  • Mål et nyt sted på prøven - forhåbentlig kommer du til samme resultat
  • Tæl evt. masker over 15 eller 20 cm. Divider maskeantallet med 15 eller 20 og gang facit med 10. Det skulle svare til dit maskeantal pr 10 cm.
  • Skift til tykkere pinde hvis du har få mange masker på 10 cm
  • Skift til tyndere pinde hvis du har for få masker på 10 cm
  • Ofte skrives strikkefastheden også i højden. Den er normalt ikke kritisk i danske opskrifter, da målene som regel er angivet i cm og ikke i antal pinde. Men er opskriften skrevet med antal pinde så har strikkefastheden stor betydning.
  • Tjek din strikkefasthed undervejs.

 
 Jeg ved godt at dette er teknisk og keeedeligt!. Jeg ved godt hvordan det er, når den pose med garn man netop har fået i hånden, nærmest råber på - ja tvinger en til at slå op hurtigst muligt. Jeg ved godt hvor dejligt det er at komme i gang med et nyt strikketøj. Så slå op og strik - Hyg dig med det, men få din strikkefasthed målt hurtigst muligt og vær mand nok til at trævle op hvis du ikke lige ramte i første omgang!
 
Strikkeprøver er ikke en eller anden mirakelkur mod alt, men de er rare at have.
 
Der findes ikke noget strikkeprøvepoliti. Jeg har også trævlet op, fordi jeg slet ikke kunne vente med at få det nye garn på pindene. Men jeg er blevet bedre til at få styr på strikkefastheden, inden jeg giver designeren eller ekspedienten i garnbutikken et fur (inden i mig selv, naturligvis) fordi projektet ikke bliver som forventet.
 
Der er så mange andre faktorer der spiller ind, men strikkefastheden skal som et minimum være på plads.
 
Tak til dig der muligvis ikke er stået af for længst.
Med ønsket om en dejlig weekend
Ingerlise
 
 

torsdag den 18. marts 2010

STRIKKEPRØVE? NEJ DET BRUGER JEG IKKE

Hvorfor nu strikkeprøve? Skulle det nu være nødvendigt?
Rigtig mange strikkere undgår for alt i verden at lave en strikkeprøve, fordi de synes det er spild af tid og spild af garn.
Hold da op de er modige! Tænk at strikke så mange masker og pinde, og så ikke ane om projektet bliver som ønsket - det må da kaldes mod - eller?

Mange oplever, at strikkeprøven passer, men det færdige projekt bliver alligevel for stort eller småt. Hvordan kan det nu være? En af mange forklaringer kan være, at rigtig mange gør sig ekstra umage med prøven og når den endelig er strikket og målt, så slappes der mere af - og det ændrer altså strikkefastheden. Kender du det?
Endnu flere laver en alt for lille prøve. Der skal være mindst 20 masker EKSTRA, hvis du går ud fra strikkefastheden i opskriften eller den angivne strikkefasthed på garnets banderole.

Jamen det er da spild af garn!! Slet ikke. Du kan jo bare trævle lappen op og bruge garnet igen. Eller gemme dine prøver og få et sjovt tæppe ud af det, når du har lapper nok. Du kan også lave en projektmappe, hvor du sætter lappen ind sammen med en beskrivelse og et foto af det færdige projekt.
Det er faktisk ret sjovt at kigge i sådan en mappe. Lade tankerne gå tilbage og glæde sig over de gode ting man har lavet. Mærke hvordan glæden igen varmer indeni over de ting, der blev gode.

Rådet: "Strik altid en prøve først" er som med så mange andre gode råd, vi læser dem, men bruger dem ikke.

Laver du strikkeprøver ? Vil du høre mere om strikkeprøver ?

fredag den 12. marts 2010

MINIATURE RUNDPIND


Her kommer den lovede anmeldelse af mit nye værktøj, nemlig min miniature rundpind.


BESKRIVELSE
Rundpind på 25 cm fra Knitpro. De to pinde er ikke lige lange  men henholdsvis på 5 og 6 cm Man skal strikke med den længste. Jeg har nr. 2½ og 3 mm. Jeg ved ikke om der findes flere størrelser og prisen er ukendt.

FORDELE
Den er ualmindelig nuttet og kvaliteten er i top
Den er yderst velegnet til dem, der bare får røde knopper af strømpepinde
Pinden bliver i strikketøjet, hvilket er fantastisk når det skal transporteres, så man ikke skal ligge og rode under sæder i hverken tog, bil eller bus.
Man undgår de løse lænker, der nemt opstår når der strikkes på strømpepinde

ULEMPE: Der er kun en ulempe, men den er til gengæld alt overskyggende. Pinden er, for mig, næsten umulig at holde ved. Får du ondt i skuldre bare du tænker på en ærmepind, så er denne pind slet ikke noget for dig.

Jeg har strikket et lille stykke, det holdt altså hårdt. Det var lige som om strømpepindene ligefrem kaldte på mig, men jeg holdt stand (udtalt med en vis stolthed). Som sidegevinst skal nævnes, at der er rigtig mange muskler i nakken, der kan mærkes dagen derpå.
Måske skal man øve lidt mere, men det kræver altså tålmodighed

VURDERING Pinden kan ligge sammen med de andre ting man bare måtte eje fordi de var nuttede (læs mini). Så kan man tage den frem en gang imellem og nyde synet af den, for smuk, det er den!
Jeg skal ikke afvise at nogen, med en bedre finmotorik end min, kan have glæde af at strikke med den.
Som et PS: Jeg gad godt se hænderne på den person der har "opfundet" denne pind.....

Og så lige apropos miniature. Jeg er kommet ud for andre fristelser se bare her:


Små bitte nøgler uld
eller

skrappe farver i akryl

10 g/ 36 m pr nøgle, pris 5 kroner! De er da bare for søde!!!
Hvad de skal bruges til? Jeg tror jeg vil bruge dem til broderi eller små fine mønstre på sokker eller pulsvarmere eller armbånd eller freeform eller knapper eller.....?

Hav en dejlig aften - hvor det lykkes med strikketøjet

torsdag den 11. marts 2010

ENDNU ET FIX

Så er jeg igen høj på mennesker.
I aftes mødtes jeg med dejlige piger, der deler min passion for strik. Endnu en gange overvandt vi den isnende frygt, der stille sniger sig ind på en, når saksen skal sættes i et stykke strik! Glæden var stor da operationen var vel overstået og jeg nød udtrykkene: Nåh - det var da let.... Guuud nej!, det er da pænt .
Hvor er det hyggeligt at mødes på denne måde.
Da jeg stod op i morges kom jeg til at tænke på hvor privilegerede vi er, vi der har en hobby eller passion. At kunne rive tre timer (+ rejsetid for nogle) ud af kalenderen og lade verden udenfor passe sig selv. Her er tid til koncentration og fordybelse, her er tid til bare at være. Her er tid til behageligt samvær, endda med mennesker man ikke kender i forvejen.
Det skader selvfølgelig ikke, at vi sidder i dejlige kreative og inspirerende omgivelser og at traktementet mest af alt minder om et sønderjysk kaffebord - alt serveret på et sølvfad. Bare NYD!
Tak til søde kursister og Tanter.
Hav en dejlig dag

mandag den 8. marts 2010

OVERRASKELSE

Jeg ved godt at jeg, næsten på blasfemisk måde, har pralet med mine ukuelige små erantis og forsigtige vintergækker! Men derfor behøver man vel ikke at få 35 cm sne smidt i hovedet. Det skete her i fredags - og så lagde det sig oven i købet i driver. Åh nej - jeg længes efter FORÅR
Lørdag kom posten heldigvis med "solen" En overraskelse.
Jeg hader normalt ordrer, men denne ordre ville jeg gerne adlyde. En pakke der skal åbens NU, herligt!
En rigtig dejlig og kreativ pige stod for overraskelsen. DEJLIGT VÆRKTØJ og GARN. Nye rundpinde til sokker, hakkenåle og nuttede knopper til mine strikkepinde. Jeg elsker nyt værktøj.
Jeg føler mig så rig, når jeg tænker på mit venskab med giveren.
Jeg skal hen i stolen og prøve mine nye pinde - jeg vender tilbage med en anmeldelse!

torsdag den 4. marts 2010

LYKKEN ER AT LYKKES

Kan man blive høj af at møde mennesker? Jeg kan og jeg er!
I aftes var jeg sammen med nogle fantastiske strikkere hos Tante Grøn hvor jeg holdt workshop i "Strik i farver"
Vi kæmpede som slangetæmmere med rundpinde der ville sno, flere farver og dominanter - og efter fand.....s nu er der fejl - det ka' ikk la' sige gøre, indfandt den der dejlige stemning sig, den der dejlige ro! I kender den, den ro det giver når noget pludselig lykkes. Den følelse af at være lidt høj når inspirationen eller lysten til noget nyt kommer væltende.
Jeg bliver høj når jeg oplever mennesker overvinde noget og sejre. Og det blev jeg i aftes.
Tak til I gæve kæmpere - tak for kampen!
Jeg er på banen igen næste onsdag - og jeg glæder mig helt vildt

Lykken er at lykkes

onsdag den 3. marts 2010

FÆRDIIIG



DEN FÆRDIGE KANT
På billedet ses det at kanten er ens på for- og bagside.

Nu er det vist tid til at gøre sjalet færdigt, så du kan lufte foråret - og holde dig varm.
Sjalet afsluttes når det har den størrelse du ønsker, eller garnet er ved at slippe op. Husk at der skal være garn til kant.
Når du er kommet til hjørnet - øverst på sjalet - hvor du vil stoppe strikker du således:
9 ret, wrap og vend, strik tilbage
8 ret, wrap og vend, strik tilbage
7 ret, wrap og vend, strik tilbage
6 ret, wrap og vend, strik tilbage
5 ret, wrap og vend, strik tilbage
4 ret, wrap og vend, strik tilbage
3 ret, wrap og vend, strik tilbage
2 ret, wrap og vend, strik tilbage
1 ret, wrap og vend, strik tilbage

Nu skal der lukkes af. Du skal slutte med en maske i hjørnet, så du skal strikke en pind over alle masker inden du lukker af. Maskerne kan godt blive lidt lange - så for at undgå det - er det en god ide at løfte den lille løkke der ligger omkring masken (wrap) op på pinden og strikke den sammen med masken.

Strik nu kant: Slå mindst 2 m op i forlængelse af masken der sidder på pinden (3 m). Strikketøjet vendes ikke. Strik 2 ret, saml en lænke/løkke op fra sjalet og strik sammen som du har gjort på sjalet. Strik igen 2 ret og den sidste maske sammen med en fra sjalet. Fortsæt således. Ønsker du at samle flere masker op ad gangen på sjalet, så sættes de 3 masker til kant tilbage på venstre pind.

Hjørner: Strik 2 - 3 pinde i hjørnet uden at "hæfte" det til sjalet. Slut kanten med at sy den sammen med maskesting, lige der hvor du begyndte.

Frankie Brown, som har designet sjalet, stiller opskriften gratis til rådighed på Ravelry. Hun skriver også: Er du glad for opskriften vil hun blive glad for en donation til børn med leversygdom. Denne opfordring er hermed givet videre her.

Håber du er glad for opskriften og du har fået strikket dig et dejligt sjal. Læg gerne en kommentar - også med venlig ris - man kan jo altid blive bedre.
Tak for din opmærksomhed